روابط سیاسی ایران و یونان
روابط تاریخی و سنتی ایران و یونان به عصر دوران باستان و امپراطوریهای این دو کشور باز میگردد. ایران و یونان با سابقه فرهنگی مشترک، داد و ستد در عرصههای گوناگون و وجود پیشینه ناخوشایند جنگ و جدال بین دو امپراطوری، تاثیر پذیری و تاثیر گذاری بسزایی بر یکدیگر داشتهاند. خدمات متقابل ایران و یونان، از موضوعات قابل توجهی است که نه تنها مورخان دو کشور را به تدوین کتابهایی در این زمینه وا داشته است، بلکه نویسندگان و مورخان بزرگ اروپایی و آمریکایی نیز، بعضاً فصل هایی از آثار خود را به این امر اختصاص دادهاند(بعنوان مثال: تخت جمشید یا پارسه توسط یک معمار یونانی طراحی و اجرا گردید). این واقعیتها متاثر از یک فاکتور بسیار مهم و جدی است که بدون توجه و عنایت به آن در یک رابطه دوجانبه، علاقمندی و تمایل و اراده هر دو طرف، سطح و میزان روابط را تعریف میکند.
یونان و ایران قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از روابط حسنه و مثبتی برخوردار بوده اند. روابط ایران و یونان از جهات مختلفی دارای اهمیت میباشد. چرا که این کشور در محل اتصال سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا واقع شده است، امری که بر اهمیت و وزن ژئوپلتیکی آن افزوده است.
روابط دوجانبه ایران و یونان در دهه 1990 میلادی، با تعمیق و گسترش روابط سیاسی و دیدارهای متقابل روسای جمهور وقت و امضای چندین موافقتنامه در حوزههای مختلف، توسعه همکاریهای اقتصادی و برگزاری کمیسیونهای مشترک اقتصادی دو کشور، برگزاری همایشهای اسلام و مسیحیت ارتدوکس و مذاکرات روسای مجالس وارد مرحله جدیدی گردید. روابط حسنه و مثبت دو کشور در طول سالیان تداوم یافته و با اجرایی شدن برجام از یکسو و به قدرت رسیدن حزب چپ گرای سیریزا در یونان از سوی دیگر به نقطه اوج خود رسید. سفر مهم الکسیس چیپراس نخست وزیر وقت یونان در راس یک هیئت عالیرتبه سیاسی و اقتصادی به عنوان اولین هیئت اروپایی پس از امضای برجام، از اهمیت ویژهای در روابط دوجانبه تهران-آتن را نیز به شدت تحت الشعاع قرار داده است.
طی سالهای اخیر، نگرانی از یک چالش و تهدید جدی امنیت سرزمینی و ترس از تجاوز احتمالی ترکیه به خاک یونان، مقامات آتن را بر آن داشته که مقابله و دفع این تهدید را در مرکز ثقل سیاست خارجی و اولین اولویت سیاسی خود قرار دهند و جالب اینکه در اتخاذ این رویکرد، تمامی احزاب و گروههای سیاسی کاملا اجماع نظر دارند. بنابراین دولت یونان هرگونه رابطهای با دنیای خارج را بر اساس این سیاست محوری و در چارچوب مقابله با این چالش تعریف و تنظیم مینماید.
- فعالیتهای معطوف به آزادسازی محموله نفت مصادره شده کشورمان توسط آمریکا در سواحل یونان: بخش عمده رایزنیهای دوجانبه در سال 1401 معطوف به حل بحران حساس و پیچیده توقیف کشتی لانا و مصادره محموله نفت متعلق به ایران گردید که نهایتا با کمک خداوند و با همراهی و هماهنگی سایر بخشهای ذیربط در مرکز به نتیجه رسید و حاصل آن یک دستاورد بزرگ حقوقی و ملی در صحنه بینالمللی برای کشورمان بوده است.
خرداد 1402